• all skim banner.png
takafulmotor2  sistemtakaful2  sistemwargaemas2 
takaful keluarga berkelompok   takaful kesihatan berkelompok   takaful kemalangan diri berkelompok   Ehsan
Klik unnamed untuk maklumat lanjut.   Klik unnamed untuk maklumat lanjut.    klik unnameduntuk maklumat lanjut.    Klik unnameduntuk maklumat lanjut

 

 

           
takaful kerja kontraktor   takaful kebakaran   takaful rumah   takaful rumah desa
 Klik unnameduntuk maklumat lanjut.   Klik unnamed untuk maklumat lanjut.    Klik unnameduntuk maklumat lanjut.   Klik unnameduntuk maklumat lanjut.

 

 

           
tripcare   takaful kembara   takaful pekerja asing   takaful pembantu rumah
Klikunnameduntuk maklumat lanjut.    Klikunnameduntuk maklumat lanjut.    Klik unnameduntuk maklumat lanjut.   Klik unnameduntuk maklumat lanjut. 

 

 

           
    takaful kemalangan diri   takaful motor    
    Klikunnameduntuk maklumat lanjut.   Klikunnameduntuk maklumat lanjut.    

Kelantan miskin, rakyat pandai: Tun M separuh benar

Print Email

SAYA bersetuju dengan sebahagian kenyataan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad ketika mengulas mengenai peluang perniagaan Bumiputera di Kelantan dalam sesi soal jawab semasa Kongres Masa Depan Bumiputera dan Negara (KBN 2018), di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur pagi ini. Menurut beliau (seperti yang dilaporkan oleh portal online Malaysiakini), Kelantan merupakan sebuah negeri yang miskin walaupun ramai rakyatnya terdiri daripada usahawan yang mahir dan berbakat, dan ini disebabkan Kerajaan Negeri yang dikuasai PAS tidak dapat mentadbir sendiri tanpa bantuan daripada Kerajaan Persekutuan.

Setuju saya itu berdasarkan kepada pengakuan beliau bahawa rakyat Kelantan pandai. Pandai rakyat Kelantan itu telah dibuktikan dalam masa tempoh 28 tahun bermula tahun 1990 di mana rakyat Kelantan secara total menolak Barisan Nasional pada tahun tersebut pada ketika Perdana Menteri pada masa itu ialah Perdana Menteri yang sama pada hari ini. Termasuk tahun 1990, sebanyak tiga kali Pilihan Raya Umum rakyat Kelantan telah menolak Tun Dr Mahathir sehinggalah beliau berundur pada tahun 2003. Di dalam Pilihan Raya Umum terkini pada Mei yang lepas juga, rakyat Kelantan (dan Terengganu) sekali lagi membuktikan kepandaiannya dengan tidak memberikan satu kerusi pun kepada Pakatan Harapan yang telah menobatkan Tun Mahathir sebagai calon Perdana Menteri. Justeru, sangat benar kata-kata Tun Mahathir bahawa rakyat Kelantan pandai bahkan bagi saya, sangat pandai.

Adapun berhubung dakwaan beliau bahawa Kelantan miskin sehingga memerlukan bantuan Kerajaan Pusat, suka untuk saya merujuk kepada data yang dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan pada 27 Oktober 2017 di bawah tajuk Anggaran Perbelanjaan Persekutuan 2018. Di dalam Lampiran E iaitu di bawah tajuk Pemberian Sebenar Kepada Kerajaan Negeri Tahun 2016, Kelantan dinyatakan telah menerima sejumlah RM397,989,333.00. Jika dibandingkan dengan Negeri Selangor, negeri tersebut telah menerima sebanyak RM761,803,058.00 di bawah peruntukan Perbendaharaan Negara untuk tahun 2016.

Tidaklah dinafikan kelayakan Selangor menerima peruntukan yang lebih banyak kerana jumlah pemberian tersebut berasaskan kepada keperluan tersendiri termasuklah bilangan penduduk. Namun, jika dinyatakan bahawa Kelantan negeri miskin sehingga terpaksa dihulurkan bantuan, maka sukalah dinyatakan bahawa tidak ada satu pun negeri di Malaysia yang tidak menerima peruntukan di bawah Perbendaharaan Negara.

Jika ditinjau kepada senarai berkenaan, dapat dilihat bahawa Negeri Johor menerima sebanyak RM802,219,813.00, Kedah (RM373,288,565.00), Pahang (RM391,115,129.00), Sabah (RM1,086,260,027.00) dan Sarawak (RM1,159,277,479.00). 

Jika boleh saya ingin bertanya kepada Tun Dr Mahathir, sejak bilakah Kelantan menjadi miskin sehingga terpaksa menerima bantuan Pusat itu? Jika dikatakan miskinnya Kelantan sejak tahun 1990 kerana ditadbir oleh PAS, maka saya kira bekas pemimpin-pemimpin PAS yang berada dalam Kerajaan Persekutuan pada hari ini perlu berbisik sepatah ke telinga Tun kerana tohmahannya itu sekali gus memburukkan pentadbiran Almarhum Tuan Guru Nik Aziz selama 23 tahun di Kelantan. Wallahualam jika bekas-bekas pemimpin PAS dalam Pakatan Harapan hari ini turut setuju bahawa pentadbiran Almarhum Tuan Guru Nik Aziz telah menyebabkan Kelantan jatuh miskin.

Atau mungkinkah yang dimaksudkan oleh Tun Dr Mahathir itu ialah Kelantan tiba-tiba menjadi miskin selepas ditadbir oleh YAB Dato Bentara Kanan Menteri Besar sekarang? Ia lebih lagi ajaib kerana kemiskinan berlaku secara tiba-tiba hanya kerana pertukaran Menteri Besar pada tahun 2013.

Satu lagi, saya kira kenyataan Tun Dr Mahathir ini sekali gus telah menjawab kenyataan anaknya sendiri Datuk Seri Mukhriz yang juga Menteri Besar Kedah. Pada 1 Julai 2018, Mukhriz dilaporkan telah mencadangkan supaya Kerajaan Persekutuan mencari kaedah baharu untuk mengagihkan hasil kutipan cukai negara secara saksama kepada semua negeri terutamanya negeri yang berpendapatan rendah. Menurutnya, “Kedah ini negeri tercorot dari segi hasil pendapatan dan kita tiada minyak atau gas jadi tak dapat royalti. Sebab itu, saya ingin cadangkan supaya Kerajaan Persekutuan boleh agihkan dengan saksama hasil kutipan cukai untuk manfaat bersama terutamanya kepada negeri berpendapatan rendah seperti Kedah.” 

Kenyataan tersebut diulangi pula di dalam sidang Parlimen baru-baru ini. Jadi, hari ini bapanya iaitu Tun Dr Mahathir telah memberikan petunjuk secara tidak langsung agar Kedah boleh berikhtiar mencari sendiri sumber pendapatan tanpa bergantung kepada Kerajaan Pusat kerana Kedah dipimpin oleh parti yang cerdik. Jangan jadi seperti Kelantan.

AHMAD FADHLI SHAARI
Ahli Parlimen Pasir Mas
Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan 
1 September 2018 - HARAKAHDAILY 1/9/2018

       
 

  Kelantan Darul Naim pmbk LOGO ALL

sawitbiotechkelgoldpmbkdevaz zahabkumairkelmajarisihhatbtc

 RAKAN KORPORAT

 

    takaful Logo Takaful Ikhlas etiqa zurich

HUBUNGI KAMI

KIFAALAH SDN BHD,No.4703-B Taman Maju Jalan Long Yunus,15200 Kota Bharu, Kelantan,

Tel : +609-747 6336       Faks : +609-747 6226  

 
Copyright @ 2020 KIFAALAH SDN BHD. All Right Reserved